Klesindustri – Miljø – Redesign

Jeg er så glad for at verden har fått øynene opp for de påvirkningene vi har på miljøet. Det er krise – som Tine Solheim ville sagt – hvordan overforbruket vårt går ut over miljøet. 

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Foredrag om redesign på Comfort Hotel Square.

Helt ærlig har jeg ikke vært spesielt bevisst på det eller tatt så veldig gode valg tidligere, men etter at jeg begynte med syingen har jeg blitt mer interessert i hvordan klær produseres, og det jeg har lært sjokkerer meg. 

Jeg har endelig landet litt etter den hektiske uken forrige uke, jeg holdt kurs og foredrag på tre miljøvennlige eventer, tre dager på rad. Nå tenkte jeg at jeg skulle fokusere litt mer på miljø på bloggen fremover. De tre arrangementene jeg deltok på inspirerte meg veldig, derfor skal det første innlegget denne uken handle om miljøet – krydret med bilder fra helgens eventer. Siden jeg syr og driver med redesign føler jeg at jeg et lite ekstra ansvar med tanke på å ta valg som er bra for miljøet. Så her kommer litt tanker om det. 


Live radiosending på Feelgoodfestivalen. 

Hvis jeg skal melde noe om miljøet må jeg jo snakke om det innenfor et felt jeg kan litt om – nemlig sying, tekstiler og klær. Jeg holder derfor på å lære meg mer om tekstilindustrien. Tekstilindustrien har utviklet seg til å bli den 2. mest forurensende industrien i verden. Det er sykt og det er trist å tenke på, men samtidig føler jeg det er enklere å gjøre noe med den industrien enn oljeindustrien som er den aller mest forurensende. Jeg føler meg ikke så maktesløs når det kommer til klesindustrien. Det føles enklere å gjøre noe med hva man tar på seg eller kjøper av klær enn oljeindustrien. Hvis man har kunnskap om materialer og hvordan de ulike klesprodusentene påvirker miljøet kan man velge å kjøpe klær som ikke er like skadelige for miljøet som de verste! 

Så nå har jeg bestemt meg for en del enkle grep jeg skal begynne med. Jeg har egentlig holdt på med det en stund, men jeg har fått et enda mer bevisst forhold til det i det siste; 

  • Jeg skal unngå å kjøpe nye varer i materialer som ikke er nedbrytbare. Polyester, akryl, nylon, flis. De skiller ut mikroplast når man vasker dem, som havner rett i havet. Og alt som er produsert i disse materialene finnes fremdeles på jorda, det er så sykt med tanke på hvor mye som blir produsert. Men det er viktig å ta i bruk de tekstilene som allerede er produsert, derfor er det positivt for miljøet hvis man redesigner eller bruker plagg i disse materialene lenger. 
  • Nye klær jeg kjøper skal fra nå av alltid bestå av naturlige, nedbrytbare materialer som lin, ull, økologisk bomull, bambusviskose osv. 
  • Jeg skal unngå kleskjeder som masseproduserer og driver med fast fashion. 

Disse tre punktene skal jeg prøve å leve etter fremover. Forrige ukes eventer ga meg troen på at det er overkommelig og at vi er på vei i riktig retning nå med så mye engasjement rundt miljøvennlige arrangementer. 

Har du noen miljøvennlige tips? 

1 kommentar

Siste innlegg